059 016 814
059 016 814
Naročite se na BREZPLAČNI POSVET
Od ust do ust
 
Mikroskopsko zobozdravstvo
 
CELOSTNA obravnava
pacientov
 
Poglobljena sodobna
DIAGNOSTIKA
 
Odženemo strah in zadržke
pred zobozdravnikom
Mnenja pacientov
"Dr.Pirtovška cenim kot velikega strokovnjaka in toplega človeka.... "
"Matej Pirtovšek je prvi zobozdravnik, s katerim sem zadovoljna in mu zaupam... "
"Včasih se celo bolje počutim, ko odhajam od zobozdravnika, kot pa pred prihodom... "

Kako do zdravih zob


1. Kaj lahko naredimo za preventivo?

Zagotovo ste že slišali frazo "preventiva je boljša kot kurativa". Ta velikokrat slišana modrost še kako drži. Zakaj bi namreč gasili požar, če ga lahko preprečimo! Zato je zelo pomembno, da redno skrbite za brezhibno ustno higieno in se vsaj enkrat letno naročite na preventivni pregled pri zobozdravniku.

2. Kako negovati zobe in ustno votlino?

Največ lahko za svoje zobe storite sami. Nega zob in ustne votline je pri tem ključna. Ostanki hrane, ki se spretno skrivajo po manjših kotičkih med zobmi so raj za bakterije, ki so sicer normalno prisotne v naši ustni votlini. Predvsem prostori med zobmi in tudi notranje ploskve zob je potrebno temeljito očistiti po vsaki jedi. Če to ni mogoče, pa vsaj zjutraj, ter nujno tudi zvečer pred spanjem. Zobna ščetka pri tem ni dovolj. Obvezna je tudi uporaba zobne nitke ter manjše zobne ščetke, ki prodrejo v prostore med zobmi. V dodatno pomoč so tudi ustne vode.

3. Kolikokrat na dan umivati zobe?

Zobe je priporočljivo umivati po vsaki jedi. Ker to vedno ni mogoče je nujno potrebno temeljito čiščenje zob vsak dan zjutraj ter pred spanjem.

4. Kako ščetkati zobe?

Pravilna tehnika ščetkanje je zelo pomembna. Ščetko poševno postavimo tako, da polovica ščetke pokriva dlesen, polovica pa zob. Nato s finimi krožnimi gibi z rahlim pritiskom ščetkamo vsak zob desetkrat. Za notranje ploskve zob ščetko postavimo pokončno. Pravilen način ščetkanja zob vam nazorno predstavimo tudi v naši ordinaciji.

5. Kakšno ščetko naj uporabljam?

Priporočam srednje trdo oziroma mehko ščetko. Osebno nisem naklonjen električnim ščetkam, saj opažam, da je pacienti ne uporabljajo pravilno in si s tem naredijo več škode kot koristi. Električna ščetka je po mojem mnenju preveč agresivna. Ima pa svoje mesto pri pacientih z manjšimi motoričnimi sposobnostmi. Če se že odločite za morebitne dodatke veliko bolj priporočam zobno prho.

6. Kaj pa zobna pasta?

Ob rednem in pravilnem ščetkanju zob izbira zobne paste ne igra tako pomembne vloge. Naš princip poučevanja pacientov o ustni higieni je, da način higiene prilagodimo posameznemu pacientu in ne obratno. Enako velja tudi pri izbiri zobne paste. Pri tem nam je v veliko pomoč specializirana dentalna lekarna DentalStudio na Glavnem trgu 16 v Novem mestu (nasproti Čajarne), kamor napotimo naše paciente po za njih najbolj primerne zobne paste.

7. Ali so moje dlesni zdrave?

Zdrave dlesni so rožnate barve, imajo gladko površino in ne krvavijo. V kolikor opažate, da Vam ob ščetkanju dlesni zakrvavijo, je to že znak začetne oblike parodontalne bolezni.

8. Ali slab zadah skriva težave?

Vsekakor. Vzroki za slab zadah v 80 odstotkih izvirajo iz ustne votline. Vzroki so lahko slaba ustna higiena, zobna gniloba ali parodontalna bolezen. Naredite lahko preprost test: po nitkanju poduhajte uporabljeno zobno nitko in hitro boste dobili odgovor na Vaše vprašanje.

Rešitev je obisk zobozdravnika, ki bo odstranil vse morebitne vzroke in Vas podučil o ustrezni ustni higieni. V kolikor vzroka ne odkrijemo v ustni votlini, je smiselno obiskati osebnega zdravnika, saj se vzroki lahko skrivajo tudi globlje v prebavnem traktu.

Naročite se na BREZPLAČNI POSVET